Διαταραχών των Λιπιδίων

Γενικά

Το Τμήμα Διαταραχών των Λιπιδίων παρέχει πλήρη φροντίδα σε παιδιά και εφήβους με διαταραχές των λιπιδίων, οι οποίες είναι καταστάσεις που επηρεάζουν τα επίπεδα χοληστερόλης και τα τριγλυκερίδια στο αίμα τους. Οι διαταραχές των λιπιδίων μπορεί να οδηγήσουν σε αθηροσκλήρωση (στένωση των αρτηριών), η οποία αυξάνει την πιθανότητα καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού. Τα πολύ υψηλά επίπεδα τριγλυκεριδίων μπορούν επίσης να προκαλέσουν παγκρεατίτιδα. Ο απώτερος στόχος μας είναι να μειώσουμε τον κίνδυνο του παιδιού σας για πρώιμες καρδιαγγειακές παθήσεις.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Μέσω του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων, η οικογένειά σας θα λάβει πληροφορίες σχετικά με τρόπους βελτίωσης των επιπέδων χοληστερόλης του παιδιού σας, κυρίως με αλλαγές στη διατροφή και τον τρόπο ζωής. Η ομάδα μας προσφέρει προσαρμοσμένες διατροφικές συστάσεις, καθώς και την υποστήριξη και την καθοδήγηση που χρειάζεται η οικογένειά σας για να κάνει αλλαγές στον υγιεινό τρόπο ζωής. Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να συνταγογραφήσουμε και φάρμακα για τη μείωση της χοληστερόλης. Στο Τμήμα Διαταραχών των Λιπιδίων καταλαβαίνουμε ότι κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Η ομάδα μας συνεργάζεται για να δημιουργήσει ένα εξατομικευμένο σχέδιο θεραπείας για κάθε παιδί. Πιστεύουμε ότι ο συνδυασμός της τεχνογνωσίας ιατρών και διατροφολόγων προσφέρει στο παιδί σας την καλύτερη δυνατή θεραπεία για τη μείωση των επιπέδων λιπιδίων.

Ασθένειες

Δευτερογενείς Δυσλιπιδαιμίες Διαβάστε περισσότερα

Υπάρχουν πολλές δευτερεύουσες αιτίες δυσλιπιδαιμίας, όπως αναφέρονται παρακάτω, και πρέπει να αποκλειστούν.  Η πιο κοινή αιτία δευτερογενούς δυσλιπιδαιμίας είναι η παχυσαρκία. Οι μερικές αιτίες της δευτεροπαθούς δυσλιπιδαιμίας συνοψίζονται παρακάτω:

Εξωγενής

  • Υπέρβαρος
  • Παχυσαρκία

Φαρμακοθεραπεία

Ενδοκρινολογικά/Μεταβολικά

  • Υποθυρεοειδισμός/Υποϋποφυσισμός
  • Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2
  • Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών
  • Λιποδυστροφία

Νεφρών

  • Χρόνια νεφρική νόσο
  • Αιμολυτικό ουραιμικό σύνδρομο
  • Νεφρωσικό σύνδρομο

 

Ετεροζυγωτική Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία Διαβάστε περισσότερα

Η Ετεροζυγωτική Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία 1 είναι μια γονιδιακή διαταραχή που οδηγεί σε υψηλά επίπεδα LDL. Τα επίπεδα LDL στα παιδιά είναι συνήθως έως και 2 ή 3 φορές από το ανώτατο όριο και πλησιάζουν και ξεπερνούν τα 160 mg/dL. Τα παιδιά αναπτύσσουν στεφανιαία αθηροσκλήρωση μεταξύ 30 και 60 ετών.  Οι εναποθέσεις χοληστερόλης στα βλέφαρα (ξανθέλασμα) και στους τένοντες (ξανθώματα) δεν είναι τόσο συχνές και συνήθως αναπτύσσονται κατά την ενήλικη ζωή.

 

Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία Διαβάστε περισσότερα

Η Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι η πιο κοινή διαταραχή των λιπιδίων στον παιδιατρικό πληθυσμό.  Είναι μια ομάδα μονογονιδιακών καταστάσεων που επηρεάζουν τη λειτουργία των υποδοχέων της LDL που οδηγεί σε σοβαρά αυξημένη LDL-C από τη γέννηση. Μόνο το 20% των ασθενών με Οικογενή Υπερχοληστερολαιμία λαμβάνουν σωστή διάγνωση και κατάλληλη θεραπεία.

 

Ομόζυγη Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία Διαβάστε περισσότερα

Η Ομόζυγη Οικογενής Υπερχοληστερολαιμία είναι μια σπάνια πάθηση. Τα επίπεδα της LDL είναι συχνά πολύ αυξημένα, συνήθως 4 έως 6 φορές το φυσιολογικό εύρος (πάνω από 400 mg/dL) και δεν ανταποκρίνονται θετικά στις ιατρικές θεραπείες. Τα παιδιά θα παρουσιάσουν ξανθώματα και ξανθελάσματα στην παιδική ηλικία, έως την ηλικία των πέντε ετών, και έχουν επιταχυνόμενη στεφανιαία αθηροσκλήρωση την πρώτη δεκαετία.

 

Υπερλιπιδαιμία Διαβάστε περισσότερα

Τα τελευταία χρόνια όλο και συχνότερα παρατηρούνται αυξημένα επίπεδα λιπιδίων (χοληστερόλη, τριγλυκερίδια) στα παιδιά και τους εφήβους. Η αύξηση των ποσοστών υπέρβαρου και παχυσαρκίας, σε συνδυασμό με τον τακτικό προληπτικό αιματολογικό έλεγχο, έχουν ως αποτέλεσμα τα υψηλότερα ποσοστά διάγνωσης υπερλιπιδαιμίας σε νεαρή ηλικία. Η πιο συνηθισμένη μορφή που συναντάται είναι η υπερχοληστερολαιμία (αυξημένα επίπεδα ολικής χοληστερόλης στο αίμα), η οποία μπορεί να είναι είτε κληρονομική (οικογενής υπερχοληστερολαιμία) είτε αποτέλεσμα του αυξημένου σωματικού βάρους ή/και της κακής ποιότητας διατροφής των παιδιών και των εφήβων είτε συνδυασμός των δύο παραπάνω παραμέτρων. Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας της ύπαρξης της υπερλιπιδαιμίας, συστήνεται εξατομικευμένη αλλαγή στον τρόπο ζωής του παιδιού και της οικογένειάς του, στις διατροφικές συνήθειες και στη σωματική δραστηριότητα.

Γιατί εμάς

Εξειδικευμένη ομάδα φροντίδας.

Η ομάδα μας στελεχώνεται από  Παιδοενδοκρινολόγο και από έμπειρους διατροφολόγους που ειδικεύονται στη φροντίδα παιδιών με Διαταραχών των Λιπιδίων. Συνεργαζόμαστε στενά με τις οικογένειες για να καθορίσουμε ένα κατάλληλο σχέδιο φροντίδας, διασφαλίζοντας μια συνεργασία με επίκεντρο τον ασθενή σε όλη τη διαδικασία. Όταν είναι απαραίτητο, συνεργαζόμαστε με καρδιολόγους και άλλους παιδιάτρους.

Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών διαθέτει σύγχρονες διαγνωστικές και εργαστηριακές υπηρεσίες με ευαισθησία προς το παιδιατρικό πληθυσμό.  Αν οι ασθενείς χρειαστούν, θα νοσηλεύονται στην παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου μας υπό την φροντίδα των παιδιάτρων και της εξαιρετικής ομάδας νοσηλευτών μας.

 

Ιατροί Τμήματος

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Παιδο-ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Διευθυντής του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων,

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Απέκτησε το Bachelors of Science στην Βιολογία απο το University of Massachusetts Amherst και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ross University.  Στις Ηνωμένες...