Ενδοκρινολογικό

Γενικά

Παρέχονται ολοκληρωμένες υπηρεσίες νεογνικής, παιδιατρικής και εφηβικής ενδοκρινολογίας και διαβητολογίας, τόσο σε επίπεδο εξωτερικού ιατρείου, όσο και σε επίπεδο κλινικής, αλλά και ημερήσιας νοσηλείας. Διενεργούνται όλες οι προκλητές δοκιμασίες σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο των εξωτερικών ιατρείων.

Καλύπτονται σε 24ωρη βάση καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους τα επείγοντα περιστατικά, ενώ παρέχεται πλήρης κάλυψη στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας Παίδων και Νεογνών καθώς και στο Τμήμα Φυσιολογικών Νεογνών.

Εφαρμόζεται ό,τι πιο σύγχρονο, τόσο από διαγνωστικής όσο και από θεραπευτικής πλευράς, ακολουθώντας αξιόπιστες δημοσιευμένες μελέτες και κατευθυντήριες οδηγίες, ακόμη και σε συνεργασία με κέντρα του εξωτερικού, εφόσον αυτό κρίνεται αναγκαίο, ενώ αναπτύσσονται κι εφαρμόζονται καινοτόμα ερευνητικά θεραπευτικά πρωτόκολλα.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Στο Τμήμα μας αντιμετωπίζονται καθημερινά πολλές και διαφορετικές καταστάσεις κι ερχόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλα περιστατικά όπως είναι:

  • Η ανεπάρκεια αύξησης, η οποία οφείλεται στη διαταραχή της έκκρισης ή στη δράση της αυξητικής ορμόνης. Η διερεύνηση κι αντιμετώπιση χαμηλού αναστήματος, η οποία πραγματοποιείται μέσα από τον απαραίτητο ενδοκρινολογικό εργαστηριακό και απεικονιστικό έλεγχο, η ανεπάρκεια της αυξητικής ορμόνης, (Growth Hormone - GH) που κατέχει κεντρικό ρόλο στη διαδικασία της ανάπτυξης και της ωρίμανσης και είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική ανάπτυξη και μεταβολική λειτουργία.
  • Η υποφυσιακή ανεπάρκεια, η οποία εκδηλώνεται με έλλειψη μίας ή περισσοτέρων υποφυσιακών ορμονών (ανεπάρκεια ACTH, TSH, GH, γοναδοτροπινών) και κατά την οποία η ανάπτυξη σημείων και συμπτωμάτων είναι συχνά αργή κι εξαρτάται από την ταχύτητα εμφάνισης και το μέγεθος της καταστροφής της υπόφυσης.
  • Τα αδενώματα, τα οποία είναι μικροί όγκοι της υπόφυσης που σχηματίζονται, όταν κάποια κύτταρα του αδένα αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται πάνω από το φυσιολογικό και οι όγκοι της υπόφυσης, οι οποίοι μπορούν να διαταράσσουν τη φυσιολογική ισορροπία των ορμονών στο σώμα.
  • Άτομα με ανεπαρκή πρόσληψη βάρους, με νευρογενή ανορεξία, με υπερβάλλον βάρος, παχυσαρκία και μεταβολικό σύνδρομο μπορούν να βρουν στο Τμήμα μας την υποστήριξη που χρειάζονται και τη σωστή κατεύθυνση για την ανάλογη πάθηση που αντιμετωπίζουν.
  • Επιπλέον, πραγματοποιείται ενδοκρινολογική διερεύνηση για υπέρταση και δυσλιπιδαιμίες, οι οποίες είναι οι διαταραχές (ποσοτικές ή ποιοτικές) του μεταβολισμού των λιποπρωτεϊνικών σωματιδίων που μεταφέρουν τα λιπίδια στον οργανισμό. Οι δυσλιπιδαιμίες διακρίνονται σε πρωτοπαθείς, όταν είναι γονιδιακής (κληρονομικής) αιτιολογίας και σε δευτεροπαθείς, όταν είναι απότοκες άλλων παθολογικών καταστάσεων ή και κακής διατροφής.
  • Οι διαταραχές της ήβης, όπως είναι η πρώιμη ή καθυστερημένη ήβη, η πρώιμη αδρεναρχή, η πρώιμη θηλαρχή, η γυναικομαστία στα αγόρια, το σύνδρομο Turner’s στα κορίτσια και οι διαταραχές της διάπλασης των γεννητικών οργάνων.
  • Η επινεφριδική ανεπάρκεια, η οποία είναι μια επείγουσα ενδοκρινολογική κατάσταση και μπορεί να είναι παροδικό φαινόμενο ή να εξελιχθεί σε μόνιμη ανεπάρκεια του φλοιού των επινεφριδίων. Οι διαταραχές του μεταβολισμού του ασβεστίου, η διατήρηση του ασβεστίου του αίματος σε σταθερά επίπεδα (ομοιοστασία) επιτυγχάνεται μέσω τριών οργάνων (έντερο, οστά, νεφροί), των οποίων η λειτουργία ρυθμίζεται από τις λεγόμενες ασβεστιοτρόπες ορμόνες (κυρίως παραθορμόνη, βιταμίνη D, κυττοκίνες), οι διαταραχές της θυρεοειδικής λειτουργίας (υπο- και υπερθυρεοειδισμός), η διερεύνηση υπογλυκαιμίας, όπως είναι η διάγνωση και αντιμετώπιση του υπερινσουλινισμού.
  • Η διερεύνηση και αντιμετώπιση μεταβολικών νοσημάτων που είναι μια εξέταση αίματος και ανιχνεύει 45 νοσήματα που αφορούν διαταραχές αμινοξέων, οργανικές οξυουρίες και διαταραχές οξείδωσης λιπαρών οξέων και τέλος η διερεύνηση συνδρομικών διαταραχών στα παιδιά είναι μερικά ακόμα από τα περιστατικά με τα οποία έρχεται αντιμέτωπο το ιατρικό προσωπικό του τμήματος.

Διαβητολογικό Κέντρο

Κέντρο Πρόληψης και Αντιμετώπισης Παιδικής και Εφηβικής Παχυσαρκίας

Γιατί εμάς

Οι πολυκεντρικές μελέτες που γίνονται συνεχώς για τον διαβήτη, την παχυσαρκία αλλά κι άλλα νοσήματα που σχετίζονται με την ενδοκρινολογία, καθιστούν το Τμήμα ένα από τα πλέον αξιόπιστα της Ελλάδας.

Υπάρχουν άτυπες υπο-ειδικεύσεις παιδοενδοκρινολογίας, με τις οποίες δίνεται η δυνατότητα να διαγιγνώσκεται το υποκείμενο ενδοκρινολογικό νόσημα και να επιλέγεται το κατάλληλο θεραπευτικό σχήμα.

Υπάρχει δυνατότητα νοσηλείας σε διαβητική κρίση, με στόχο την ρύθμισή του και την ομαλή επιστροφή των ασθενών στο σπίτι. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα νοσηλείας των ασθενών με διαβήτη τύπου 1.

Η επιστημονική προσέγγιση από ομάδα ειδικών, που περιλαμβάνει ενδοκρινολόγο, διατροφολόγο, παιδοψυχολόγο, γυναικολόγο εφηβικής γυναικολογίας κτλ., συμβάλλει στην αξιοπιστία του Τμήματος.

Ιατροί Τμήματος

ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ
Παιδο-ενδοκρινολόγος

Επισκέπτης Καθηγητής Νεογνικής, Παιδικής και Εφηβικής Ενδοκρινολογίας Παιδιατρικής Κλινικής Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Δ/ντής Παιδοενδοκρινολογικής Κλινικής του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Πήρε το πτυχίο της Ιατρικής και ολοκλήρωσε τη Διδακτορική του Διατριβή με αντικείμενο την Παιδοενδοκρινολογία στο Ιατρικό Τμήμα της Σχολής Επιστημών Υγείας του Πανεπιστημίου Πατρών....

ΑΡΔΙΤΗ ΤΖΕΣΙΚΑ
Παιδο-ενδοκρινολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Η Τζέσικα Αρδίτη είναι Ελληνο-Ελβετίδα. Γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Γενεύη, Ελβετία. Απέκτησε από το Πανεπιστήμιο της Γενεύης το Δίπλωμα της Ιατρικής και τη Διδακτορική της Διατριβή. Από την Ελβετική Ομοσπονδία Ιατρών ...

ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΠΟΥΛΟΣ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗΣ
Παιδο-ενδοκρινολόγος Διαβητολόγος

Διευθυντής του Τμήματος Διαταραχών των Λιπιδίων,

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Απέκτησε το Bachelors of Science στην Βιολογία απο το University of Massachusetts Amherst και αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή Ross University.  Στις Ηνωμένες...