Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Πνευμονολογικό

Γενικά

Το Παιδοπνευμονολογικό Ιατρείο είναι στην υπηρεσία κάθε παιδιού με αναπνευστικά προβλήματα. Είναι στελεχωμένο με έμπειρο και εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό, με βαθιά γνώση των ιδιαιτεροτήτων και της συνεχούς, λόγω της ανάπτυξης, μεταβολής της αναπνευστικής λειτουργίας των βρεφών, των παιδιών και των εφήβων.

Διακρίνεται από τη σημαντική γνώση της αιτιολογίας και της παθογένειας όλων των οξέων και χρόνιων παθήσεων του αναπνευστικού των βρεφών, παιδιών και εφήβων.

Στο Παιδοπνευμονολογικό Ιατρείο υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης και ερμηνείας δοκιμασιών αναπνευστικής λειτουργίας σε παιδιά, καθώς επίσης και η δυνατότητα παροχής εξειδικευμένων θεραπευτικών μεθόδων για την αντιμετώπιση παιδιατρικών αναπνευστικών παθήσεων.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Στο παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών διενεργούνται δοκιμασίες ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας του παιδιού.

Μέσα από τις δοκιμασίες ελέγχου της αναπνευστικής λειτουργίας, επιτυγχάνεται η διαγνωστική προσέγγιση των παιδιών με αναπνευστικό πρόβλημα, καθώς και η εξατομικευμένη θεραπευτική αντιμετώπιση των αναπνευστικών παθήσεων.

Οι συχνές ιογενείς λοιμώξεις του αναπνευστικού κυρίως στα παιδιά προσχολικής ηλικίας δεν είναι και δεν εξελίσσονται απαραίτητα σε άσθμα.

Ο οικογενειακός παιδίατρος σε συνεργασία με τον ειδικό πρέπει να διαγνώσει εγκαίρως την ύπαρξη και το είδος της πάθησης ώστε να μην υπάρξει υπερδιάγνωση και κατά συνέπεια κατάχρηση φαρμάκων, ούτε όμως να διαφύγει η διάγνωσή του, με αποτέλεσμα τη μη διάγνωση της νόσου και την εμφάνιση των επιπλοκών της.

Παράλληλα, πραγματοποιείται η παρακολούθηση παιδιών με χρόνια αναπνευστικά προβλήματα και παροχή συμβουλευτικής βοήθειας προς τον οικογενειακό παιδίατρο.

Ασθένειες

Στο τμήμα μας αντιμετωπίζονται καθημερινά ποικίλα πνευμονολογικά νοσήματα κι αυτό το γεγονός έχει ως αποτέλεσμα το ιατρικό προσωπικό να διαθέτει την εμπειρία και τη γνώση που χρειάζεται για να ανταπεξέρχεται αποτελεσματικά στα περιστατικά που προκύπτουν.

Στόχος είναι η άμεση διάγνωση, με σκοπό την ομαλή επανένταξη του ασθενούς παιδιού. Κάθε πάθηση ή πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος, αντιμετωπίζεται και παρακολουθείται από τους ειδικούς του τμήματος και φροντίζουν για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενών.

Ορισμένες από τις πιο συνήθεις ασθένειες που αντιμετωπίζονται στο παιδοπνευμονολογικό τμήμα, είναι:

Ασθένειες

Βρογχίτιδα και πνευμονία Διαβάστε περισσότερα

Η βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι από τις πιο συνήθεις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μία αναπνευστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρόγχων δηλαδή των σωλήνων - αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα προς και από τις κυψελίδες.

Χαρακτηρίζεται από υπεραιμία, οίδημα και αυξημένη παραγωγή φλεμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνυπάρχει και σπασμός των ελαστικών ινών που βρίσκονται στο τοίχωμα των βρόγχων.

Στα παιδιά, τις περισσότερες φορές προκαλείται από μία συνηθισμένη ίωση του αναπνευστικού - αυτό που αποκαλούμε «απλό κρύωμα».

Χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα που αρχικά είναι ξηρός ερεθιστικός και σε 3 με 4 μέρες μετατρέπεται σε υγρό. Διαρκεί 8 με 10 μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει στένωση των βρόγχων.

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά σε αντίθεση με τους ενηλίκους και ιδίως τους καπνιστές. Λόγω των συχνών ιογενών λοιμώξεων στην προσχολική ηλικία, οι ιογενείς βρογχίτιδες είναι ιδιαίτερα συχνές και μερικές φορές, όταν συμβαίνουν αλληλοδιάδοχα, δίνουν την εντύπωση χρονιότητας.

Η πνευμονία είναι η μόλυνση των πνευμόνων από διάφορους μικροβιακούς παράγοντες και σε ορισμένες περιπτώσεις παρά την αντιβιοτική αγωγή εξελίσσεται βαριά και επιπλέκεται από συλλογή πυώδους υγρού μέσα στο θώρακα.

Η πνευμονία εκδηλώνεται με κοντό ξηρό βήχα, υψηλό πυρετό με ρίγος και μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή την κοιλιά.

Για τη διάγνωσή της πνευμονίας απαιτείται ακτινογραφία θώρακα. Στο νοσοκομείο αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή ενώ το πυώδες υγρό αφαιρείται με παρακέντηση ή με θωρακοσκόπηση.

Η έκβαση συνήθως είναι άριστη και δεν αφήνει κάποιο πρόβλημα ή ευαισθησία στους πνεύμονες του παιδιού.

Βρογχοπνευμονική δυσπλασία Διαβάστε περισσότερα

Βρογχοπνευμονική δυσπλασία είναι η χρόνια πνευμονική νόσος που συνήθως ακολουθεί το σύνδρομο αναπνευστικής δυσχέρειας των πολύ μικρών σε βάρος γέννησης νεογνών. Τα βρέφη με βρογχοπνευμονική δυσπλασία μπορεί να χρειαστούν οξυγόνο στο σπίτι για κάποιο διάστημα και εμφανίζουν ευπάθεια στις λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Κυστική ίνωση Διαβάστε περισσότερα

Η κυστική ίνωση είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα κληρονομικά νοσήματα και προκαλείται από μία ποικιλία μεταλλάξεων στο γονίδιο που βρίσκεται στο έβδομο χρωμόσωμα.

Το γονίδιο αυτό κωδικοποιεί μία πρωτεΐνη που ελέγχει τη διέλευση χλωρίου μέσω διαφόρων οργάνων του σώματος, όπως οι πνεύμονες, το πάγκρεας, οι ιδρωτοποιοί αδένες και το έντερο.

Οι μεταλλάξεις του προκαλούν μειωμένη παραγωγή ή λειτουργικότητα της πρωτεΐνης, με αποτέλεσμα τα όργανα αυτά σιγά-σιγά να ανεπαρκούν.

Παιδικό άσθμα Διαβάστε περισσότερα

Το άσθμα, η πιο συχνή χρόνια πάθηση της παιδικής ηλικίας είναι μία φλεγμονώδης πάθηση των βρόγχων (δηλαδή των σωλήνων που μεταφέρουν τον αέρα στις κυψελίδες των πνευμόνων), που σχετίζεται με διάχυτη και ποικίλου βαθμού στένωση, με αποτέλεσμα ο αέρας να εισέρχεται και να εξέρχεται πιο δύσκολα.

Η στένωση των βρόγχων οφείλεται σε οίδημα, κολλώδη βλέννα και σύσπαση των λείων μυϊκών ινών που βρίσκονται στο τοίχωμά τους. Η στένωση αυτή υποχωρεί είτε αυτόματα είτε μετά από φαρμακευτική αγωγή.

Στους ασθενείς με άσθμα οι βρόγχοι έχουν χαρακτηριστικό την υπερβολική αντίδραση δηλαδή την υπεραντιδραστικότητα σε μια ποικιλία από περιβαλλοντικά ερεθίσματα όπως εισπνεόμενα αλλεργιογόνα, χημικές ουσίες, κρύος αέρας, κ.λπ. Όταν αυτά έρθουν σε επαφή με τους βρόγχους προκαλείται βρογχόσπασμος και στένωση.

Τα συνηθισμένα συμπτώματα του παιδικού άσθματος είναι:

  • συχνός διαλείπων βήχας,
  • συριγμός, δηλαδή ήχος γνωστός συνήθως σαν «γατάκια ή βράσιμο» που παράγεται κατά την εκπνοή,
  • δύσπνοια και
  • σφίξιμο ή πόνος στο στήθος.

Επιπλέον πιθανά συμπτώματα του άσθματος στα παιδιά είναι:  

  • η δυσκολία στον ύπνο λόγω βήχα,
  • τα παρατεταμένα επεισόδια βρογχίτιδας ή η αργή ανάρρωση από ιώσεις αναπνευστικού, και
  • η δύσπνοια ή η εύκολη κόπωση στην άθληση.

Τα παιδιά με άσθμα λαχανιάζουν πολύ γρηγορότερα από τους συνομηλίκους τους, αργούν να συνέλθουν με τη διακοπή της άσκησης, έχουν αυξημένο το αίσθημα κόπωσης και σχεδόν όλα τα «κρυολογήματα» έπειτα από λίγο κατεβαίνουν προς το στήθος.

Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε υπόψη ότι τα συμπτώματα του παιδικού άσθματος παρουσιάζουν τεράστια ποικιλία και διακυμάνσεις μεταξύ των ασθενών και στον ίδιο τον ασθενή στην πορεία του χρόνου, από ήπια και ανεπαίσθητα μέχρι πολύ σοβαρά και επίμονα.

Συγγενείς ανωμαλίες στη διάπλαση του αναπνευστικού Διαβάστε περισσότερα

Τέτοιες ασθένειες είναι οι συγγενείς διαμαρτίες της διάπλασης του λάρυγγα, της τραχείας και των βρόγχων (τραχειομαλάκυνση, στένωση τραχείας, τραχειοισοφαγικό συρίγγιο, βρογχομαλάκυνση), της διάπλασης των πνευμόνων (υποπλασία συγγενής κυστική αδενωματώδης δυσπλασία, πνευμονικό απόλλυμα), διαφραγματοκήλη και άλλες συγγενείς διαμαρτίες της διάπλασης του αναπνευστικού συστήματος.

Συστημικά νοσήματα Διαβάστε περισσότερα

Σε πολλά συστηματικά νοσήματα, όπως στα νοσήματα του κολλαγόνου, προσβάλλεται στην πορεία του χρόνου και το αναπνευστικό σύστημα με εκδηλώσεις από τους αναπνευστικούς μύες που εμφανίζουν έκπτωση της ισχύος τους, το πνευμονικό παρέγχυμα με τη μορφή της διάμεσης πνευμονοπάθειας και τα πνευμονικά αγγεία.

Σε ορισμένες παθήσεις συστημικών νοσημάτων είναι συχνές οι αναπνευστικές λοιμώξεις.

Γιατί εμάς

Με άριστα καταρτισμένο επιστημονικό προσωπικό αλλά και με τη χρήση εξοπλισμού προηγμένης τεχνολογίας, το Παιδοπνευμονολογικό Τμήμα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών αντιμετωπίζει ολοκληρωμένα κάθε πάθηση ή πρόβλημα του αναπνευστικού συστήματος.

Διαθέτει πλούσια εμπειρία στην αντιμετώπιση ασθενών με τραχειοστομία και μηχανική υποστήριξη αναπνοής στο σπίτι.

Παιδιά με αδιάγνωστα ή σοβαρά χρόνια νοσήματα του αναπνευστικού εισάγονται στο Παιδοπνευμονολογικό τμήμα, όπου γίνονται διαγνωστικές εξετάσεις, ή υποβάλλονται σε κατάλληλη θεραπευτική αγωγή με στόχο την ταχύτερη ανάρρωσή τους.

Το Παιδοπνευμονολογικό τμήμα συνεργάζεται άμεσα και με τα υπόλοιπα τμήματα της Παιδιατρικής κλινικής για την καλύτερη αντιμετώπιση των ασθενειών και τη διερεύνηση ποικίλων νοσημάτων του θώρακα.

 

Ιατροί Τμήματος

ΠΡΙΦΤΗΣ ΚΩΣΤΑΣ
Παιδίατρος

Αναπληρωτής Καθηγητής Παιδιατρικής-Παιδοπνευμονολογίας Ιατρική Σχολή ΕΚΠΑ,

Διευθυντής Παιδοπνευμονολογικού και Παιδοαλλεργιολογικού Τμήματος, Παιδιατρικό...

ΦΙΛΙΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
Παιδίατρος - Παιδοπνευμονολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

 

Δείτε ακόμη

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας
για να εγγραφείτε στο newsletter μας

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
1 + 4 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διστόμου 5-7, Μαρούσι, ΤΚ. 151 25

210 6862339/397

[email protected]

www.paidiatriko.gr

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ©2016 | DISCLAIMER |   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

 

Made by ZONEPAGE

 

Πνευμονολογικό | www.paidiatriko.gr

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.