Ρευματολογικό

Γενικά

Το Τμήμα Ρευματολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών έχει ως στόχο τη διάγνωση και αντιμετώπιση των συστηματικών αυτοάνοσων νοσημάτων σε παιδιά όλων των ηλικιών. Διαθέτει όλο τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό, με υπερήχους, καθώς και όλη την κατάλληλη υποστήριξη από εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό άλλων ειδικοτήτων, όπως απεικονιστές, ορθοπεδικοί, οφθαλμίατροι και άλλοι.

Τα ρευματικά νοσήματα, σε αντίθεση με πολλά άλλα νοσήματα της Παιδιατρικής, δεν έχουν χαρακτηριστικά εργαστηριακά ευρήματα, ενώ η πλήρης κλινική τους έκφραση, στην οποία συνήθως στηρίζεται η διάγνωσή τους, καθυστερεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, ακόμη και χρόνια.

Από την άλλη πλευρά, κάποια από τα πρώιμα συμπτώματα των ρευματικών νοσημάτων επιβάλλεται να αντιμετωπίζονται άμεσα, προκειμένου είτε να προληφθεί η εγκατάσταση μόνιμων βλαβών είτε ακόμη και να προστατευθεί η ζωή του ασθενούς.

Ιατρικές Υπηρεσίες

Τμήμα αυτοάνοσων νοσημάτων και ανοσολογικών διαταραχών όπως:

Νεανική Ιδιοπαθής Αρθρίτιδα, Νοσήματα συνδετικού Ιστού (π.χ. Συστηματικός Ερυθηματώδης Λύκος, Νεανική Δερματομυοσίτιδα), Αγγειίτιδες ( π.χ. Ν. Kawasaki, επιπλεγμέvες μορφές πορφύρας Henoch Schonlein, ANCA- αγγειίτιδες) , Αυτοφλεγμονώδη νοσήματα (Οικογενής Μεσογειακός Πυρετός, CAPS, TRAPS, HIDS, PFAPA).

Τμήμα συγγενών διαταραχών συνδετικού ιστού όπως:

Σύνδρομο Marfan, Σύνδρομα Elhers Danlos (I-VI), παιδιά με άλλα νοσήματα τα οποία επιπλέκονται με εκδηλώσεις από το μυοσκελετικό (κοιλιοκάκη, κυστική ίνωση, υποθυρεοειδισμός, σ. Down, σ. Noonan).

Τμήμα επίκτητων διαταραχών του μυοσκελετικού συστήματος όπως:

Σύνδρομο καλοήθους υπερεκτασιμότητας των αρθρώσεων, Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης.

Γιατί εμάς

Το Τμήμα Ρευματολογίας του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών στελεχώνεται από μία έμπειρη ιατρική ομάδα, η οποία εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες θεραπείες με βάση τις εξατομικευμένες ανάγκες κάθε ασθενή. Σκοπός του Τμήματος Ρευματολογίας μας είναι η παροχή εξειδικευμένων υπηρεσιών σε επίπεδο διάγνωσης και θεραπείας σε παιδιά με ρευματικά νοσήματα και παιδιά με ανοσοανεπάρκειες, αυτοάνοσα νοσήματα κ.α.

Η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών του Τμήματος Ρευματολογίας εξασφαλίζεται από τη συμμετοχή μας στη διεξαγωγή μεγάλων διεθνών ερευνητικών πρωτοκόλλων, που έχουν σχέση με τη διάγνωση και την παρακολούθηση των ρευματικών νοσημάτων της παιδικής ηλικίας, καθώς και με την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια των καινούργιων θεραπευτικών παραγόντων κ.ά.

Ιατροί Τμήματος

ΣΜΕΡΛΑ ΡΟΥΜΠΙΝΗ
Παιδίατρος - Παιδορευματολόγος

Επιστημονικός Συνεργάτης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών

Φοίτησε στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε την ειδικότητά της ως Παιδίατρος στην Α΄ Πανεπιστημιακή Παιδιατρική Κλινική. Στη συνέχεια, έκανε την εξειδίκευσή της στο Παιδορευματολογικό Ιατρείο της ίδιας Κλινικής και στο Ρευματολογικό τμήμα της Κλινικής της Παθολογικής Φυσιολογίας του...