Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: Λειτουργία νέας Ενδοσκοπικής Μονάδας για τους μικρούς μας φίλους

Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών: Λειτουργία νέας Ενδοσκοπικής Μονάδας για τους μικρούς μας φίλους

Στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών λειτουργεί πλέον, η νέα Παιδιατρική Ενδοσκοπική Μονάδα, παρέχοντας διεπιστημονική διαγνωστική και θεραπευτική φροντίδα σε βρέφη, παιδιά και εφήβους με αναπνευστικές και γαστρεντερικές παθήσεις, οι οποίες απαιτούν ειδικότερη παρέμβαση. Η δημιουργία της νέας μονάδας αποτελεί την έμπρακτη απόδειξη της δέσμευσης του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών, να επενδύει στην επιστημονική καινοτομία, στην εξειδίκευση και σε βιοϊατρικό εξοπλισμό τελευταίας τεχνολογίας.

Στόχος της Παιδιατρικής Ενδοσκοπικής Μονάδας:

Στόχος της μονάδας είναι η ολιστική προσέγγιση παιδιατρικών νοσημάτων που απαιτούν ενδοσκόπηση του τραχειοβρογχικού δένδρου ή του γαστρεντερικού σωλήνα ή και των δύο, ανεξαρτήτως βαρύτητας ή βαθμού πολυπλοκότητας.

Στελέχωση:

Επικεφαλής της νέας Παιδιατρικής Ενδοσκοπικής Μονάδας είναι ο Δρ. Κώστας Ν. Πρίφτης, Παιδοπνευμονολόγος – Παιδοαλλεργιολόγος, Καθηγητής Ιατρικής Σχ. ΕΚΠΑ, Διευθυντής Παιδοπνευμονολογικού – Παιδοαλλεργιολογικού Τμήματος, Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών. Παράλληλα, η μονάδα στελεχώνεται από εξειδικευμένους Παιδοπνευμονολόγους, Παιδογαστρεντερολόγους και παιδο-αναισθησιολόγους, ενώ αντίστοιχα, προσφέρουν τις υπηρεσίες τους ειδικοί παιδο-ωτορινολαρυγγολόγοι (ΩΡΛ) και παιδοχειρουργοί.

Η στελέχωση ολοκληρώνεται με το εξειδικευμένο νοσηλευτικό προσωπικό που λειτουργεί με υψηλό αίσθημα ευθύνης και εξασφαλίζει τον συντονισμό της διεπιστημονικής ομάδας. Τέλος, η ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών της Μονάδας βασίζεται στην υψηλού επιπέδου εκπαίδευση και εμπειρία όλων όσοι εμπλέκονται στη λειτουργία της.

Εξοπλισμός και προσφερόμενες υπηρεσίες:

Η Μονάδα φιλοξενείται στο Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, σε εξειδικευμένο χώρο και είναι εξοπλισμένη με άρτιο και σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό με βρογχοσκόπια, γαστροσκόπια και κολονοσκόπια. Παράλληλα, υποστηρίζεται από αντίστοιχα απαραίτητα εργαστήρια, όπως Μικροβιολογικό, Παθολογοανατομικό και Κυτταρολογικό.

Στη νέα Παιδιατρική Μονάδα, πραγματοποιούνται οι ακόλουθες ενδοσκοπίσεις με τη χρήση γενικής αναισθησίας:

  • Λαρυγγοσκόπηση για εξέταση του λάρυγγα και της φωνητικής συσκευής
  • Βρόγχοσκόπηση (1) με εύκαμπτο ή άκαμπτο βρογχοσκόπιο για επισκόπηση της τραχείας και των βρόγχων και διενέργεια διαγνωστικών πράξεων, όπως αναρρόφηση ή έκπλυση βρογχικών/βρογχοκυψελιδικών εκκρίσεων και βιοψία βρογχικού βλεννογόνου, ενδοβρογχικών ή παρεγχυματικών βλαβών. Επίσης, διενεργούνται θεραπευτικές πράξεις, όπως απομάκρυνση ξένων σωμάτων που εισροφήθηκαν, διάταση ενδοαυλικών στενώσεων, κρυοπηξία κ.ά.
  • Γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών με σκοπό τη διάγνωση παθήσεων ανώτερου πεπτικού, όπως οισοφαγίτιδα, γαστρίτιδα, έλκος και κοιλιοκάκη, απομάκρυνση ξένων σωμάτων, διάταση στενώσεων οισοφάγου κ.ά.
  • Κολονοσκόπηση με λήψη βιοψιών για τη διάγνωση παθήσεων κατώτερου πεπτικού, όπως φλεγμονώδη νόσο του εντέρου, πολύποδες παχέος εντέρου και νόσος Hirschsprung, καθώς επίσης τη διενέργεια επεμβατικών πράξεων, όπως αφαίρεση πολυπόδων και μανομετρία ορθού.

Στο σημείο αυτό, θα πρέπει να αναφερθούμε στην άμεση και λειτουργική σύνδεση της Μονάδας με το Εργαστήριο του Αξονικού / Μαγνητικού Τομογράφου. Αυτή η άμεση σύνδεση εξασφαλίζει-εφόσον αυτό απαιτηθεί- την πραγματοποίηση του ελέγχου με την ίδια αναισθησία. Για τις πιο σοβαρές περιπτώσεις υπάρχει σύνδεση με τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας Παίδων που παρέχει αίσθημα ασφάλειας.

Όλες οι παραπάνω διαδικασίες πραγματοποιούνται στο πλαίσιο ολιγόωρης νοσηλείας (νοσηλεία ημέρας) ή νοσηλείας στις Παιδιατρικές Κλινικές, ανάλογα με το υποκείμενο πρόβλημα και τη γενική κατάσταση του μικρού ασθενή.

Οργανωμένη Νοσοκομειακή Δομή:

Το Παιδιατρικό Κέντρο Αθηνών, αποτελεί μία ολοκληρωμένη νοσοκομειακή δομή, η οποία λειτουργεί παράλληλα με τη Γενική Κλινική του Ιατρικού Κέντρου Αθηνών, στο Μαρούσι. Είναι εξοπλισμένο με τεχνολογία αιχμής και διαθέτει τον πλέον σύγχρονο βιοϊατρικό εξοπλισμό και υλικά. Μέσα από διαρκή εκπαίδευση αλλά και εξελισσόμενη εξειδίκευση, η επιστημονική ομάδα του Παιδιατρικού Κέντρου Αθηνών εξασφαλίζει τις καλύτερες συνθήκες διερεύνησης, παρακολούθησης, νοσηλείας και αντιμετώπισης της κάθε πάθησης των μικρών ασθενών.

Τέλος, δε θα πρέπει να ξεχνάμε πως τα παιδιά αποτελούν ανομοιογενή ομάδα πληθυσμού, έχουν περιορισμένες δυνατότητες κίνησης, εκφράζουν δύσκολα τα συναισθήματά τους και εξαρτώνται από τους ενήλικες για την κάλυψη των αναγκών τους. Αυτός είναι και ο λόγος που όλες οι επιστημονικές ομάδες, κατανοούν την ιδιαιτερότητα του κάθε παιδιού και έχοντας ως κριτήρια τη φυσιολογία και την κλινική του κατάσταση, παρέχουν εξειδικευμένη και ολοκληρωμένη υποστήριξη σε όλα τα παιδιατρικά περιστατικά, όσο σύμπλοκα και αν είναι.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την Παιδιατρική Ενδοσκοπική Μονάδα, πατήστε εδώ


(1) Βρογχοσκόπηση συνιστάται για τη διάγνωση πιθανολογούμενης ανωμαλίας των κεντρικών αεραγωγών, όπως μαλάκυνση τραχείας ή βρόγχων, απομάκρυνση εκκρίσεων, όπως βλεννών, πυωδών εκκρίσεων και πηγμάτων αίματος, απομάκρυνση ξένου σώματος που εισροφήθηκε, λήψη υγρού για αναζήτηση μικροβίων, λήψη βιοψίας, διάνοιξη στενώσεων κ.ά.