Υδροκήλη / Κύστη Σπερματικού Τόνου

Ορισμός: Υδροκήλη ονομάζεται η συλλογή υγρού μεταξύ των χιτώνων που περιβάλλουν τον όρχι.

Γιατί Υδροκήλη; Στην εμβρυική ζωή ο όρχις είναι ενδοκοιλιακός. Κατά την κάθοδό του προς το όσχεο αφήνει πίσω του μία επικοινωνία (ελυτροπεριτοναϊκός πόρος) που φυσιολογικά κλείνει. Εάν αυτή η επικοινωνία (πόρος) παραμείνει ανοικτή επιτρέπει είσοδο περιεχομένου της κοιλιάς εντός του οσχέου. Όταν πρόκειται για υγρό, τότε μιλάμε για υδροκήλη. Εάν όμως πρόκειται για έντερο, ωοθήκη ή άλλο όργανο τότε πρόκειται για βουβωνοκήλη/οσχεοκήλη.

Πόσο συχνό είναι και πως αντιμετωπίζεται; Η συχνότητα της υδροκήλης κυμαίνεται από 1-5%. Η υδροκήλη μπορεί να είναι εμφανής αμέσως μετά την γέννηση (νεογνική υδροκήλη), η οποία, συνήθως είναι μη επικοινωνούσα, είτε ως προοδευτική διόγκωση του οσχέου ή ως αυξομειώσεις στον όγκο του οσχέου (επικοινωνούσα υδροκήλη). Στις περιπτώσεις που η επικοινωνία κλείσει σε δύο διαφορετικές θέσεις και ενδιάμεσα δημιουργηθεί χώρος, όπου εγκλωβίζεται υγρό, τότε πρόκειται για κύστη σπερματικού τόνου (hydrocele of the cord).

Στις περιπτώσεις αυτές, συνιστάται παρακολούθηση, γιατί η πλειοψηφία (90%) των υδροκήλεων απορροφάται σε 6-12 μήνες. To ποσοστό αυτόματης υποστροφής, ωστόσο, είναι σαφώς μικρότερο, όταν πρόκειται για επικοινωνούσα υδροκήλη με μεγάλη επικοινωνία (μεγάλες και γρήγορες αυξομειώσεις του όγκου του οσχέου) και ακόμα μικρότερο, όταν πρόκειται για κύστη του σπερματικού τόνου. Αξίζει να σημειωθεί πως, όταν το παιδί παρουσιάζει κάποια λοίμωξη, ενδέχεται παροδικά να αυξηθεί περαιτέρω ο όγκος του οσχέου.

Είναι χαρακτηριστικό πως σε πολλές περιπτώσεις σε φάση ίωσης γίνεται και η πρώτη διάγνωση της υδροκήλης ή της κύστης τόνου. Παραμονή της υδροκήλης ή της κύστης πλέον των 12 μηνών ή εμφάνιση μετά τον πρώτο χρόνο της ζωής χρήζει χειρουργικής εκτίμησης και αποκατάστασης (λόγω της πιθανής συνύπαρξης βουβωνοκήλης). Ο χρόνος αποκατάστασης θα καθοριστεί από τον χειρουργό. Εάν πρόκειται αμιγώς για υδροκήλη/κύστη τόνου, η αποκατάσταση δεν υπάρχει κανένας λόγος να γίνει πριν την ηλικία των 2 ετών.

Χειρουργείο: Η επέμβαση για την υδροκήλη/κύστη τόνου γίνεται με μικρή τομή στην βουβωνική χώρα και κλείσιμο της επικοινωνίας, υπό γενική αναισθησία. Σε γενικές γραμμές δεν διαφέρει από την επέμβαση αποκατάστασης της βουβωνοκήλης.