Η παρουσία ενός ξένου σώματος μέσα στον κόλπο κατά την παιδική ηλικία αποτελεί μία ιδιαίτερη περίπτωση, ενώ τα συμπτώματα που προκαλεί είναι υπεύθυνα για περίπου 3-4% του συνόλου των επισκέψεων στο Παιδογυναικολογικό Εξωτερικό Ιατρείο.
Τα ξένα σώματα εισάγονται συνήθως από τα ίδια τα κορίτσια για διάφορους λόγους, όπως για παράδειγμα κατά τη διάρκεια της καθημερινής τους τουαλέτας λόγω κακής υγιεινής, από ατύχημα, στο πλαίσιο της «αυτό-εξερεύνησής» τους, από περιέργεια, κατά τη διάρκεια αυνανισμού ή κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού.
Είναι αρκετά πιο συχνό φαινόμενο σε κορίτσια νηπιακής κυρίως ηλικίας, καθώς και σε κορίτσια με νοητική υστέρηση ανεξαρτήτως ηλικίας.
Μία εξαιρετική ποικιλία από ξένα σώματα μπορούν να βρεθούν στον κόλπο των μικρών κοριτσιών, όπως παραμάνες, τσιμπιδάκια για τα μαλλιά, μολύβια, κουμπιά, πέτρες, χάντρες, ξηροί καρποί, μικρές γόμες και μικρά κομμάτια παιχνιδιών.
Τα μικρά κομμάτια χαρτιού τουαλέτας, όμως, αποτελούν το συχνότερο ξένο σώμα που ανευρίσκεται κυρίως στη νηπιακή ηλικία.
Τα παιδιά μπορεί να είναι σε θέση να αναφέρουν από μόνα τους το ιστορικό ενασχόλησης με την περιοχή των έξω γεννητικών οργάνων και τη χρήση κάποιων παιχνιδιών, μπορεί όμως και σκόπιμα ή από φόβο να αποκρύπτουν την ενασχόληση αυτή.
Σε κάθε περίπτωση πάντως πρωταρχικό μας μέλημα είναι ο αποκλεισμός σωματικής ή σεξουαλικής κακοποίησης, όσο και αν το ενδεχόμενο αυτό είναι πιο απομακρυσμένο και οι γονείς αποκλείουν εξαρχής κάθε τέτοια πιθανότητα.
Τα ξένα σώματα στον κόλπο ευνοούν την ανάπτυξη μικροβίων και προκαλούν αιδοιοκολπίτιδες, φλεγμονές δηλαδή του αιδοίου και του κόλπου που ανάλογα με το μικροοργανισμό που είναι υπεύθυνος και το είδος του ξένου σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε εξέλκωση των κολπικών τοιχωμάτων, και σε παραμελημένες περιπτώσεις σε δημιουργία συριγγίων με την ουροδόχο κύστη ή το έντερο.
Πιο σπάνια η ανιούσα χρόνια λοίμωξη μπορεί να οδηγήσει σε σαλπιγγίτιδα, διάτρηση μέσω του κόλπου μέσα στην κοιλιακή κοιλότητα, με αποτέλεσμα οξεία κοιλία και περιτονίτιδα, ενώ πιο σπάνια, σε περιπτώσεις παιδιών με σοβαρή ανοσολογική ανεπάρκεια τα ξένα σώματα μπορούν να οδηγήσουν σε μία συστηματική μόλυνση.
Αν και μία ποικιλία συμπτωμάτων μπορεί να προκύψει από ένα ξένο σώμα στον κόλπο, τα πιο κοινά συμπτώματα που αναφέρονται είναι η παρουσία κολπικού εκκρίματος, συχνά αιματηρού, πυώδους ή και δύσοσμου.
Η έντονη παρουσία υγρών, με ιδιαίτερα έντονη μυρωδιά, αλλά και η εμφάνιση αίματος σε κάποιες περιπτώσεις είναι αυτό που κινητοποιεί τους γονείς, ενώ λιγότερο κοινά συμπτώματα μπορεί να περιλαμβάνουν πόνο στο κάτω μέρος της κοιλιάς και στην υπερηβική περιοχή, αίσθημα καύσου και δυσουρία.
Χαρακτηριστικό αυτών των περιπτώσεων είναι η επιμονή της μόλυνσης, η οποία εμφανίζεται επανειλημμένα και δεν υποχωρεί με τα αντιβιοτικά, ακόμη και αν έχει προηγηθεί εξέταση με καλλιέργεια κολπικού υγρού και αντίστοιχη θεραπεία.
Αν και η κολπική εξέταση αποκαλύπτει γενικά την παρουσία ενός ξένου σώματος, αυτή είναι τεχνικά δύσκολο να γίνει σε ένα μικρό κορίτσι χωρίς αναισθησία και αποφεύγεται.
Με τη στενή συνεργασία με το Παιδοακτινολογικό Τμήμα χρησιμοποιούμε διάφορες τεχνικές απεικόνισης για να αποκλείσουμε ή να καταδείξουμε την ύπαρξη ενός ξένου σώματος στον κόλπο, όπως το πυελικό υπερηχογράφημα, η απλή ακτινογραφία πυέλου, η ανιούσα κολπογραφία και η μαγνητική τομογραφία (MRI).
Όταν έχει τεθεί λοιπόν η διάγνωση της ύπαρξης ξένου σώματος στον κόλπο ή αν υπάρχει μόνο η ένδειξη και πρέπει να διαπιστωθεί η παρουσία του ή όχι στον κόλπο πραγματοποιούμε μία ειδική εξέταση, την παρθενοσκόπηση.
Η παρθενοσκόπηση είναι ασφαλής, εύκολη, αποτελεσματική και γίνεται υπό αναισθησία με τη βοήθεια μικροσκοπικής κάμερας δια μέσω της οπής του παρθενικού υμένα.
Με την παρθενοσκόπηση εξετάζουμε τον κόλπο του παιδιού, ανευρίσκουμε και απομακρύνουμε το ξένο σώμα, ενώ το κολπικό τοίχωμα θεραπεύει από μόνο του μετά την απομάκρυνση του ξένου σώματος.