Βρογχίτιδα και πνευμονία

Η βρογχίτιδα και η πνευμονία είναι από τις πιο συνήθεις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Η οξεία βρογχίτιδα είναι μία αναπνευστική ασθένεια που χαρακτηρίζεται από φλεγμονή των βρόγχων δηλαδή των σωλήνων - αεραγωγών που μεταφέρουν τον αέρα προς και από τις κυψελίδες.

Χαρακτηρίζεται από υπεραιμία, οίδημα και αυξημένη παραγωγή φλεμάτων, ενώ σε μερικές περιπτώσεις συνυπάρχει και σπασμός των ελαστικών ινών που βρίσκονται στο τοίχωμα των βρόγχων.

Στα παιδιά, τις περισσότερες φορές προκαλείται από μία συνηθισμένη ίωση του αναπνευστικού - αυτό που αποκαλούμε «απλό κρύωμα».

Χαρακτηρίζεται από έντονο βήχα που αρχικά είναι ξηρός ερεθιστικός και σε 3 με 4 μέρες μετατρέπεται σε υγρό. Διαρκεί 8 με 10 μέρες. Σε ορισμένες περιπτώσεις συνυπάρχει στένωση των βρόγχων.

Η χρόνια βρογχίτιδα είναι εξαιρετικά σπάνια στα παιδιά σε αντίθεση με τους ενηλίκους και ιδίως τους καπνιστές. Λόγω των συχνών ιογενών λοιμώξεων στην προσχολική ηλικία, οι ιογενείς βρογχίτιδες είναι ιδιαίτερα συχνές και μερικές φορές, όταν συμβαίνουν αλληλοδιάδοχα, δίνουν την εντύπωση χρονιότητας.

Η πνευμονία είναι η μόλυνση των πνευμόνων από διάφορους μικροβιακούς παράγοντες και σε ορισμένες περιπτώσεις παρά την αντιβιοτική αγωγή εξελίσσεται βαριά και επιπλέκεται από συλλογή πυώδους υγρού μέσα στο θώρακα.

Η πνευμονία εκδηλώνεται με κοντό ξηρό βήχα, υψηλό πυρετό με ρίγος και μερικές φορές συνοδεύεται από πόνο στο στήθος ή την κοιλιά.

Για τη διάγνωσή της πνευμονίας απαιτείται ακτινογραφία θώρακα. Στο νοσοκομείο αντιμετωπίζεται με ενδοφλέβια αντιβιοτική αγωγή ενώ το πυώδες υγρό αφαιρείται με παρακέντηση ή με θωρακοσκόπηση.

Η έκβαση συνήθως είναι άριστη και δεν αφήνει κάποιο πρόβλημα ή ευαισθησία στους πνεύμονες του παιδιού.