Σύμμυση χειλέων

Η σύμμυση των μικρών χειλέων του αιδοίου (labial agglutination και synechia vulvae) είναι η συνένωση των μικρών χειλέων. Εμφανίζεται στην παιδική – προεφηβική ηλικία και δίνει την εντύπωση της απόφραξης του προδόμου, δηλαδή της εισόδου του κόλπου.

Είναι συχνή πάθηση και εμφανίζεται στο 1,5% έως 3% των μικρών κοριτσιών της προεφηβικής ηλικίας. Σπανίως υπάρχει κατά τη γέννηση, ενώ συνήθως εμφανίζεται για πρώτη φορά κατά τη διάρκεια του πρώτου χρόνου της ζωής και μέχρι την ηλικία των 4 έτη ζωής. Μπορεί όμως και να εμφανισθεί και σε μεγαλύτερα κορίτσια μέχρι και την ηλικία των 6 ετών.

Συμπτώματα

Η σύμμυση των χειλέων είναι συνήθως εντελώς ασυμπτωματική και γίνεται αντιληπτή τυχαία είτε από τους γονείς ή από τον παιδίατρο που εξετάζει σε τακτικό επίπεδο το μικρό κορίτσι μετά από προσεκτική επισκόπηση της περιοχής.

Σε κάποιες περιπτώσεις το μπορεί να προκληθεί μερική ή σπανιότερα πλήρης απόφραξη της ουρήθρας και να οδηγήσει σε υποτροπιάζουσες ουρολοιμώξεις ή επαναλαμβανόμενες κολπίτιδες.

Στο μεγαλύτερο ποσοστό η σύμμυση υποχωρεί αυτόματα σχεδόν πάντα στην έναρξη της εφηβείας ή την εποχή που ξεκινά η πρώτη έμμηνος ρύση.

Η οριστική διάγνωση τίθεται από τον παιδογυναικολόγο, ο οποίος οφείλει να αποκλείσει άλλες διαταραχές της ανατομίας με παρόμοια κλινική εικόνα, όπως ο άτρητος παρθενικός υμένας, η ατρησία του κόλπου και, σπανιότερα, δερματικά υπολείμματα του παρθενικού υμένα.

Αντιμετώπιση

Η θεραπεία της σύμμυσης των χειλέων, μπορεί να είναι συντηρητική ή χειρουργική.

Συντηρητική θεραπεία

H φαρμακευτική θεραπεία περιλαμβάνει την τοπική εφαρμογή κρέμας οιστρογόνων δύο φορές την ημέρα και μέχρι να υποχωρήσει η σύμμυση. Συνήθως απαιτείται θεραπεία από 15 μέρες έως και 3 μήνες.

Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τη σωστή εφαρμογή της κρέμας, καθώς η παρατεταμένη χρήση της μπορεί να οδηγήσει σε διόγκωση των μαστών και μελάγχρωση του αιδοίου.

Οι παρενέργειες αυτές είναι αναστρέψιμες και υποχωρούν λίγο καιρό μετά από την διακοπή της αγωγής. Η θεραπεία με τοπική εφαρμογή κρέμας οιστρογόνων είναι αποτελεσματική στο 80% των περιπτώσεων.

 Χειρουργική θεραπεία

Στην περίπτωση που δεν επιλέγεται η φαρμακευτική θεραπεία ή όταν η φαρμακευτική θεραπεία με οιστρογόνα που προηγήθηκε έχει αποτύχει, η χειρουργική θεραπεία αποτελεί τη μοναδική λύση.

Η επέμβαση γίνεται με τοπική ή σπανιότερα με γενική αναισθησία και η αποτελεσματικότητά της είναι 100%.

Συνίσταται σε διάνοιξη της σύμμυσης, ενώ μετά την επέμβαση χορηγείται τοπικά λιπαντική αλοιφή (white petroleum jelly) για την αποφυγή επανασυγκόλλησης των χειλέων για τουλάχιστον 6 μήνες. Μετά τη διάνοιξη το κορίτσι επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές του χωρίς κανένα περιορισμό.