Ψωρίαση

Η ψωρίαση είναι μια χρόνια φλεγμονώδης, μη μεταδοτική, δερματική νόσος, η οποία χαρακτηρίζεται από ξηρές, κόκκινες, λεπιδώδεις κηλίδες ή πλάκες. Οι δερματικές βλάβες μπορούν να εμφανίζονται συχνά κατ’ απρόβλεπτο τρόπο.

Ως ηλικία έναρξης της ψωρίασης λογίζεται συχνά η εφηβεία, αλλά για έναν στους 10 νοσούντες, τα συμπτώματα εμφανίζονται πριν από το 10ο έτος της ζωής τους.

Οι αιτίες ψωρίασης δεν είναι πλήρως κατανοητές. Πρόκειται για μια πολύ-παραγοντική νόσο, με την κληρονομικότητα να διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο.

Ανεξάρτητα από το οικογενειακό ιστορικό, ένα ερέθισμα εξακολουθεί να είναι απαραίτητο για την εμφάνιση της ψωρίασης. Το στρες και οι στρεπτοκοκκικές λοιμώξεις φαίνεται να συμβάλλουν σημαντικά στην πρώτη εκδήλωση ή την έξαρση της νόσου.

Εναύσματα μπορεί να περιλαμβάνουν ακόμα κι έναν τραυματισμό στο δέρμα, ενώ για ορισμένα παιδιά, η εφηβεία φαίνεται επίσης να αποτελεί εκλυτικό αίτιο για την εκδήλωση της ψωρίασης.

Υπάρχουν διάφοροι τύποι ψωρίασης. Ο συχνότερος τύπος στην παιδική ηλικία είναι η ψωρίαση κατά πλάκας. Στα παιδιά ηλικίας κάτω των 2 ετών, η ψωρίαση εκδηλώνεται συνήθως ως περιγεννητικό εξάνθημα ή παράτριμμα, με τάση για διασπορά σε αλλά σημεία, ενώ στα μεγαλύτερα παιδιά εμφανίζεται στις εκτατικές επιφάνειες των αγκώνων και των γονάτων και συχνότερα στην περιοχή του κεφαλιού.

Η αντιμετώπιση της ψωρίασης περιλαμβάνει τη χρήση τοπικών ή σπανιότερα συστηματικών παραγόντων, ανάλογα με τον τύπο και την έκτασή της και απαιτεί την εξατομίκευση της αγωγής ανάλογα με τις ανάγκες των μικρών ασθενών.