Οισοφαγίτιδα

Οισοφαγίτιδα είναι η φλεγμονή του οισοφάγου.

Η πιο συχνή μορφή οισοφαγίτιδας σχετίζεται με τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, όπου τα όξινα υγρά του στομάχου επιστρέφουν συνεχώς στον οισοφάγο και προκαλούν βλάβη του τοιχώματός του. Εκδηλώνεται με οπισθοστερνικό καύσο ή δυσφορία (μπορεί να μοιάζει με πόνο καρδιολογικής προέλευσης), δυσπεψία, αναγωγές, δυσφαγία, βήχα.

Η παρουσία οισοφαγίτιδας μπορεί να διαπιστωθεί τυχαία σε περιπτώσεις επιπλοκών, όπως αιμορραγία ανώτερου πεπτικού, αίσθημα ενσφήνωσης φαγητού στον οισοφάγο, πνευμονία ή άσθμα.

Η οισοφαγίτιδα μπορεί να οφείλεται επίσης σε μύκητες, ιούς ή βακτηρίδια. Άλλα αίτια είναι τα φάρμακα μεταξύ των οποίων τα μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη (ΜΣΑΦ) ή οι θεραπείες ακτινοβολίας στο θώρακα.

Η ηωσινοφιλική οισοφαγίτιδα είναι μια άλλη μορφή οισοφαγίτιδας που σχετίζεται με την απελευθέρωση ισταμίνης στο τοίχωμα του οισοφάγου.

Η μη έγκαιρη διάγνωση της οισοφαγίτιδας μπορεί να οδηγήσει σε στένωση του οισοφάγου, αιμορραγία ή διάτρηση, εισρόφηση γαστρικού περιεχομένου με ακόλουθα πνευμονία ή βρογχόσπασμο. Σοβαρή επιπλοκή της οισοφαγίτιδας αποτελεί ο οισοφάγος Barett που αν δεν αντιμετωπιστεί κατάλληλα μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο του οισοφάγου.

Απαραίτητη για τη διάγνωση της οισοφαγίτιδας είναι η ενδοσκόπηση (γαστροσκόπηση) με λήξη βιοψιών που θα καθορίσουν τον τύπο της οισοφαγίτιδας ώστε να δοθεί η κατάλληλη θεραπεία.