Κύστη κόκκυγος

Η κύστη κόκκυγος ή τριχοφωλεακό συρίγγιο είναι μία χρόνια φλεγμονή της ιεροκοκκυγικής περιοχής του υποδορίου ιστού. Η κύστη κόκκυγος αποτελεί κυστική κοιλότητα που δημιουργείται, συνήθως, από διείσδυση τριχών μέσα στο δέρμα, αλλά θεωρείται ότι μπορεί η κύστη να σχηματιστεί κατά τη σύγκλειση της μέσης γραμμής κατά την εμβρυική περίοδο.

Η κοιλότητα αυτή εκτείνεται μέσα στον υποδόριο ιστό, ο οποίος αφθονεί στην περιοχή, αλλά δύναται και να ανοίξει προς το δέρμα και να σχηματίσει το λεγόμενο συρίγγιο. Είναι πάθηση σπάνια στα παιδιά αλλά ιδιαίτερα αισθητή στην εφηβική ηλικία. Είναι το ίδιο συχνή στα αγόρια και τα κορίτσια.

Επιβαρυντικοί παράγοντες είναι η παχυσαρκία και η έντονη τριχοφυΐα.

Η κύστη μπορεί να παραμένει ασυμπτωματική για πολλά χρονιά (ελάχιστος πόνος στην περιοχή όταν το παιδί συνηθίζει να κάθεται σε σκληρό κάθισμα). Τα συμπτώματα κύστης κοκκύγος εμφανίζονται με την εικόνα της φλεγμονής. Η περιοχή γίνεται ερυθρή, διογκωμένη και σκληρή. Στη συνέχεια δημιουργείται απόστημα, στην περιοχή πάνω από τον κόκκυγα, με πιθανή την εκροή δύσοσμου πύου. Στις χρόνιες περιπτώσεις παρατηρείται η παρουσία συριγγίων από όπου κατά περιόδους παρατηρείται εκροή οροαιματηρού υγρού ή πύου.

Στη φάση της οξείας φλεγμονής, απαιτείται η χειρουργική παροχέτευση του αποστήματος και η χορήγηση ευρέως φάσματος αντιβιοτικών.

Σε δεύτερο χρόνο, θα γίνει η χειρουργική αφαίρεση της κύστεως υπό γενική αναισθησία. Υπογραμμίζεται ότι οι μέθοδοι χειρουργικής αφαίρεσης της κύστης είναι τρεις: η ανοιχτή μέθοδος, η ημίκλειστη και η κλειστή. Η επιλογή θα γίνει με κριτήριο το μέγεθος της κύστης, την τριχοφυΐα του παιδιού, την προσωπική εμπειρία του χειρουργού αλλά και την επιθυμία των γονέων και του παιδιού.

Γενικά, θεωρείται πιο αποδεκτή η ανοιχτή μέθοδος λόγω του μικρότερου ποσοστού υποτροπής, απαιτεί, ωστόσο, μεγαλύτερο χρόνο ανάρρωσης. Σκοπός και των τριών μεθόδων είναι η πλήρης αφαίρεση της κύστης, μαζί με τους συνοδούς πόρους και συρίγγια.