Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Κύφωση

Τι είναι η κύφωση; 

Μια κανονική σπονδυλική στήλη είναι ευθεία όταν την παρατηρείς από μπροστά και έχει μια «απαλή» καμπύλη σχήματος S όταν την παρατηρείς από το πλάι. Φυσιολογικά, παρατηρώντας από το πλάι, υπάρχει ένα «τόξο» προς τα εμπρός στον αυχένα και τη μέση (οσφυϊκή μοίρα) που ονομάζεται λόρδωση. Η θωρακική σπονδυλική στήλη (το τμήμα ανάμεσα στη μέση και στον αυχένα) έχει ένα (φυσιολογικό) «τόξο» που κοιτάει προς τα πίσω, γνωστό ως  θωρακική κύφωση.  Όταν μιλάμε για κύφωση ως πρόβλημα, εννοούμε ότι το συγκεκριμένο τμήμα της σπονδυλικής στήλης είναι πιο κυρτό από ό, τι θα πρέπει να είναι. Μία παθολογική κύφωση στη θωρακική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να σας κάνει να γέρνετε προς τα μπροστά και να δημιουργεί μια «καμπούρα» (ήβος) στην πλάτη σας. Μπορεί επίσης να υπάρχει πόνος. Μία απότομη κύφωση στο κάτω ή στο πάνω μέρος του θώρακα προκαλεί συχνά με πόνο.  Σε νεότερους ασθενείς με κύφωση, η συχνότερη αιτία είναι η νόσος του Scheurmann. Θεωρείται ότι οφείλεται σε φλεγμονή στους δίσκους και στους σπονδύλους κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης. Αυτού του είδους η φλεγμονή, κάνει τους δίσκους να χάνουν το ύψος τους και τα παρακείμενα οστά (σπόνδυλοι) να μετατρέπονται από ορθογώνια παραλληλόγραμμα σε σφήνες με αποτέλεσμα την αύξηση της κύφωσης.  Άλλες αιτίες κύφωσης στα παιδιά περιλαμβάνουν τις συγγενείς ανωμαλίες των οστών, κατάγματα, λοιμώξεις και άλλες σπάνιες αιτίες όπως το σύνδρομο Hurler (Βλεννοπολυσακχαρίδωση τύπου ΙΗ-γαργουλλισμός).

Πώς θα καταλάβω ότι έχω κύφωση;

Εξαρτάται από το τμήμα της σπονδυλικής στήλης που εμφανίζεται η παραμόρφωση.

Συνήθως παρατηρούνται τα ακόλουθα: 

  • Μετατόπιση των ώμων προς τα μπροστά
  • Δυσκολία να στέκεσαι ευθυτενής
  • Ενοχλήσεις ή πόνος  στην πλάτη (ιδιαίτερα μετά από άσκηση)

 Γιατί έχει σημασία;

Συνήθως, μία κύφωση πρέπει απλώς να εκτιμηθεί και στη συνέχεια να παρακολουθηθεί. Τα περισσότερα παιδιά με κύφωση δε χρειάζεται να κάνουν τίποτα περισσότερο από τακτικούς ελέγχους μέχρι να αναπτυχθούν πλήρως. Μερικές φορές η αλλαγή του σχήματος του σώματός σου μπορεί να σε κάνει να νιώσεις πολύ άβολα για την εμφάνισή σου, αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Το σχήμα του κορμιού σου μπορεί να αλλάξει καθώς μεγαλώνεις, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης.  Εάν επιδεινωθεί η κύφωση, μπορεί να επηρεάσει της εμβιομηχανική της σπονδυλικής σου στήλης (κατανομή των φορτίων) και να οδηγήσει σε ενοχλήσεις ή πόνο. Ο πόνος μπορεί να αφορά στα μη προσβεβλημένα μέρη της σπονδυλικής σας στήλης (για παράδειγμα πόνος στον αυχένα) καθώς αυτά τα τμήματα της σπονδυλικής σου στήλης προσπαθούν να αντιρροπήσουν την παραμόρφωση. Η κύφωση που εμφανίστηκε στην παιδική ή εφηβική ηλικία μπορεί να προκαλέσει επιτάχυνση στη φυσιολογική φθορά της σπονδυλικής στήλης στην ενήλικο ζωή με αποτέλεσμα πόνο στην πλάτη ή/και πίεση νεύρων.

Τι πρέπει να κάνω εγώ και η οικογένειά μου αν νομίζω ότι έχω κύφωση;

Μιλήστε στον παιδίατρό σας. Εάν ο παιδίατρος σου έχει την παραμικρή ανησυχία για την ύπαρξη κύφωσης, θα σε παραπέμψει σε ειδικό. Μόλις επιβεβαιωθεί η κύφωση, θα χρειαστεί να δεις έναν χειρουργό της σπονδυλικής στήλης σε ένα αναγνωρισμένο κέντρο παραμορφώσεων της  σπονδυλικής στήλης που θα σε αξιολογήσει πλήρως και θα συζητήσετε για αυτά που μπορεί να χρειαστείς στο μέλλον. Τις περισσότερες φορές, δεν είναι τίποτα σοβαρό και θα χρειαστεί απλώς παρακολούθηση. Ωστόσο, είναι σημαντικό εσύ και η οικογένειά σου να είστε σίγουροι, οπότε πρέπει οπωσδήποτε να δεις τον εξειδικευμένο γιατρό. Εάν δεν έχεις πόνο, μπορείς να συνεχίσεις τις καθημερινές σου δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων των αθλημάτων. Εάν υπάρχει πόνος, ίσως είναι καλύτερο να σταματήσεις τα αθλήματα μέχρι να σε δει ο ειδικός.

 Πώς θα ελέγξει ο γιατρός εάν έχω κύφωση;

Το πρώτο πράγμα που θα κάνει ο ειδικός είναι να συζητήσει μαζί σου και με τους γονείς σου τις ανησυχίες σας και να πάρει ένα αναλυτικό ιατρικό ιστορικό. Θα σου κάνει ερωτήσεις σχετικά με την υγεία σου γενικά, για το πώς επηρεάζει η κύφωση τη ζωή σου και θα προσπαθήσει να πάρει μια ιδέα για το πόση ακόμα ανάπτυξη θα έχεις. Ο γιατρός κατόπιν θα σε εξετάσει. Θα χρειαστεί να εξετάσει την πλάτη σου, τα χέρια και τα πόδια σου. Φορώντας σορτς και μπλουζάκι ή αθλητικό σουτιέν θα σε κάνει να νιώσεις πιο άνετα κατά την εξέταση.

Κατόπιν, θα σε στείλει για ειδικές ακτινογραφίες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης. Είναι απαραίτητες για να επιβεβαιώσει αν υπάρχει κύφωση και πόσο σοβαρή είναι. Ο γιατρός θα μετρήσει τη γωνία της κύφωσης στην ακτινογραφία (γωνία Cobb). Ίσως να θέλει να κάνεις περαιτέρω εξετάσεις, όπως μαγνητική ή αξονική τομογραφία. Εάν αποφασιστεί η παρακολούθηση της κύφωσης, θα σου ζητηθεί να επιστρέψεις σε λίγους μήνες (συχνά 6-9 μήνες) για άλλη εξέταση και ακτινογραφία.

Πώς αντιμετωπίζεται η κύφωση;

1. Παρακολούθηση

πιο κοινό πλάνο θεραπείας της κύφωσης είναι απλώς να παρακολουθείται. Αυτό θα γίνει με 6-9 μηνιαία ραντεβού στο ειδικό ιατρείο παραμορφώσεων από τον Χειρουργό της Σπονδυλικής Στήλης. Ο λόγος είναι για να δούμε εάν η κύφωσή σου επιδεινώνεται. Εάν παραμείνει περίπου το ίδιο κάθε φορά που σε βλέπει, θα συνεχίσει να σε παρακολουθεί μέχρι να γίνεις ενήλικας (μεταξύ 16 και 18 ετών). Καθώς η κύφωση συνδέεται συχνά με τον πόνο, συνιστώνται συχνά παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδη. Στην κύφωση Scheurmann, ο πόνος μπορεί να υποχωρήσει, αλλά μπορεί να χρειαστούν χρόνια για να γίνει αυτό. 

2. Άσκηση

 δεν χρειάζεται να αποφεύγεις τον αθλητισμό ή την άσκηση όταν έχεις κύφωση. Είναι πραγματικά καλύτερο να παραμείνεις δραστήριος/α και να έχεις καλούς μυς στον πυρήνα του κορμιού σου. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις ότι η άσκηση από μόνη της σταματά την επιδείνωση της κύφωσης ή ότι τη βελτιώνει. Υπάρχουν πολλές συνεχιζόμενες μελέτες που μπορεί να βοηθήσουν στην απόδειξη του ρόλου της άσκησης με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

3. Κηδεμόνες

Οι κηδεμόνες για να είναι αποτελεσματικοί πρέπει να φοριούνται 23 ώρες την ημέρα. Μπορούν να φορεθούν κάτω από τα ρούχα σου. Έχει βρεθεί ότι οι κηδεμόνες λειτουργούν μόνο εάν τους φοράς για πολλές ώρες (23 ώρες το 24ωρο τα καλύτερα αποτελέσματα). Μπορείς να τον αφαιρείς για να πλένεσαι, να ντυθείς και όταν κάνεις αθλητικές δραστηριότητες. Μία πρόσφατη μελέτη έκανε τους κηδεμόνες πιο δημοφιλείς ξανά. Η μελέτη επιβεβαίωσε ότι ο χρόνος εφαρμογής έκανε τη διαφορά στον έλεγχο της κύφωσης. Η συμμόρφωση στην εφαρμογή του κηδεμόνα εξακολουθεί να αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα σε αυτές τις ηλικίες.

4. Χειρουργική επέμβαση

πιο κοινή επέμβαση διόρθωσης της κύφωσης παγκοσμίως είναι η οπίσθια διόρθωση και σπονδυλοδεσία με υλικά. Αυτό γίνεται μέσω μιας μακράς τομής στο πίσω μέρος της πλάτης σου, για να τοποθετηθούν βίδες στα οστά της σπονδυλικής σου στήλης, οι οποίες συνδέονται με ράβδους στο επιθυμητό σχήμα ώστε να ισιώσουν τη σπονδυλική σου στήλη. Αυτή η επέμβαση περιλαμβάνει επίσης την απελευθέρωση των οστών (οστεοτομίες Ponte) και τη χρήση κάποιας μορφής οστικού μοσχεύματος για τη σύντηξη της σπονδυλικής στήλης για μόνιμη διόρθωση.  Ο χειρουργός της σπονδυλικής στήλης θα μιλήσει με εσένα και την οικογένειά σου για τους κινδύνους και τα οφέλη της επέμβασης. Ευτυχώς, ο κίνδυνος σοβαρών επιπλοκών είναι χαμηλός.

 

 

Δείτε ακόμη

Πρόσφατα

Δημοφιλέστερα

NEWSLETTER

Συμπληρώστε το όνομα και το e-mail σας
για να εγγραφείτε στο newsletter μας

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
2 + 5 =
Solve this simple math problem and enter the result. E.g. for 1+3, enter 4.

ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Διστόμου 5-7, Μαρούσι, ΤΚ. 151 25

210 6862339/397

[email protected]

www.paidiatriko.gr

ΙΑΤΡΙΚΟ ΑΘΗΝΩΝ Α.Ε. ©2016 | DISCLAIMER |   ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΡΡΗΤΟΥ | ΠΟΛΙΤΙΚΗ COOKIES | ΟΡΟΙ ΧΡΗΣΗΣ

 

Made by ZONEPAGE

 

Κύφωση | www.paidiatriko.gr

Σφάλμα

Η ιστοσελίδα αντιμετώπισε ένα αναπάντεχο σφάλμα. Παρακαλώ δοκιμάστε αργότερα.