Η κοιλιοκάκη είναι μια συχνή πάθηση του εντέρου η οποία προκαλείται από τη βρώση γλουτένης, μιας πρωτεΐνης που βρίσκεται στο σιτάρι, τη σίκαλη και το κριθάρι. Η εντεροπάθεια αναπτύσσεται μόνο σε γενετικά προδιατεθειμένα άτομα στα οποία πυροδοτείται μια ανοσολογική απάντηση όταν καταναλώσουν γλουτένη. Με την ανάπτυξη της πάθησης μπορεί να συσχετίζονται και άλλοι ασαφείς περιβαλλοντικοί παράγοντες.
Η νόσος έχει ευρύ φάσμα κλινικών συμπτωμάτων και εκδηλώνεται με διάρροια, απώλεια βάρους, δυσκοιλιότητα, μετεωρισμό, κοιλιακό άλγος, βορβορυγμούς, αδυναμία και καταβολή. Μπορεί όμως να εκδηλωθεί και με συμπτώματα εκτός του πεπτικού συστήματος ως τα μόνα συμπτώματα της νόσου ή σε συνδυασμό με εκδηλώσεις από το πεπτικό. Κάποια από αυτά είναι: δερματικά εξανθήματα, αναιμία, οστεοπενία και οστεοπόρωση, καθυστέρηση ενήβωσης, υπογονιμότητα και καταθλιπτική συνδρομή.
Η διάγνωση της νόσου τίθεται μετά από γαστροσκόπηση με λήψη βιοψιών από το λεπτό έντερο, όπου αναδεικνύονται οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις του εντερικού βλεννογόνου.