Κατακράτηση

Το παιδί μπορεί να αγνοεί την έπειξη (ανάγκη) για κένωση γιατί φοβάται την τουαλέτα ή γιατί δε θέλει να διακόψει το παιχνίδι του. Πολλά παιδιά κατακρατούν τα κόπρανα όταν βρίσκονται εκτός σπιτιού γιατί δεν αισθάνονται άνετα στις δημόσιες τουαλέτες.

Ο πόνος κατά την κένωση που προκαλείται από μεγάλα σκληρά κόπρανα είναι αιτία κατακράτησης. Αν το παιδί πονά κατά την κένωση θα προσπαθήσει να αποφύγει την δυσάρεστη εμπειρία μέσω της κατακράτησης. Ελλιπής ποσότητα φρούτων και λαχανικών πλούσιων σε φυτικές ίνες στη διατροφή των παιδιών μπορεί να οδηγήσει σε δυσκοιλιότητα.

Μεγάλες ποσότητες γάλατος μαζί με μικρές ποσότητες νερού οδηγούν σε δυσκοιλιότητα. Οποιαδήποτε αλλαγή στις συνήθειες του παιδιού π.χ. ταξίδι, στρες μπορεί να προκαλέσουν διαταραχές των κενώσεων και τάση για κατακράτηση. Ορισμένα φάρμακα π.χ. αντιόξινα, αντικαταθλιπτικά και άλλα προκαλούν δυσκοιλιότητα.

Οι αλλαγές στην όρεξη ή τη δίαιτα λόγω ασθένειας, μπορεί να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Οι παρόμοιες γενετικές και περιβαλλοντικές συνθήκες αυξάνουν τις πιθανότητες να έχουν δυσκοιλιότητα παιδιά γονέων με δυσκοιλιότητα. Σπάνια η δυσκοιλιότητα οφείλεται σε ανατομικές ανωμαλίες, σε μεταβολικές ή γαστρεντερολογικές διαταραχές.

Η δυσκοιλιότητα στα παιδιά μπορεί να είναι δυσάρεστη άλλα ευτυχώς δεν είναι σοβαρή. Ο παιδίατρος μετά τις ερωτήσεις θα προχωρήσει στην κλινική εξέταση.

Πιο εκτεταμένος έλεγχος διενεργείται στη βαριά δυσκοιλιότητα.

Σε καμία περίπτωση μην χορηγήσετε καθαρτικά στο παιδί με κατακράτηση χωρίς την έγκριση του παιδιάτρου. Απλές αλλαγές στη δίαιτα και τις συνήθειες του παιδιού μπορεί να το απαλλάξουν από την δυσκοιλιότητα. Η δίαιτα αυτή θα βοηθήσει το έντερο του παιδιού σας να φτιάχνει μαλακά κόπρανα.

Τα υγρά επίσης μαλακώνουν τα κόπρανα. Προσοχή όμως με το γάλα το οποίο σε μεγάλες ποσότητες μπορεί να συμβάλλει στη δυσκοιλιότητα. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάθεται στην τουαλέτα 5 με 10 λεπτά μέσα στο πρώτο μισάωρο μετά το γεύμα.