Έλκος

Το έλκος είναι μια πληγή που δημιουργείται στο τοίχωμα του στομάχου ή του δωδεκαδακτύλου (πρώτο τμήμα του λεπτού εντέρου). Η πληγή αυτή μπορεί να διαβρώσει το τοίχωμα επιφανειακά ή σε βάθος.

Αίτια έλκους:

  • Η συχνότερη αιτία του έλκους είναι η λοίμωξη από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
  • Η μακροχρόνια χρήση μη στεροειδών αντιφλεγμονωδών φαρμάκων (ΜΣΑΦ), όπως η ασπιρίνη, η δικλοφαινάκη, η νιμεσουλίδη, η ναπροξένη κ.ά.
  • Η υπερέκκριση οξέος στο στομάχι που μπορεί να οφείλεται σε κληρονομικά αίτια ή μπορεί να σχετίζεται με τον τρόπο ζωής (άγχος, κάπνισμα), τροφές κ.ά.
  • Το σύνδρομο Zollinger- Ellison, όπου γίνεται υπερέκκριση γαστρικών οξέων που προκαλούν διάβρωση στο τοίχωμα του στομάχου.

Συμπτώματα που σχετίζονται με έλκος μπορεί να είναι ο πόνος ή το αίσθημα καύσου στο επιγάστριο, η μειωμένη όρεξη, οι έμετοι, η ναυτία και η δυσπεψία.

Αν το έλκος είναι βαθύ μπορεί να αιμορραγήσει και ο ασθενής να εμφανίσει κενώσεις μαύρου χρώματος (μέλαινες) ή να κάνει εμέτους με πρόσμιξη αίματος. Αν το έλκος διαβρώσει το τοίχωμα σε βάθος μπορεί να συμβεί διάτρηση, οπότε ο πόνος στην κοιλιά είναι αιφνίδιος και έντονος.

Η διάγνωση του έλκους επί παρουσία υπόπτων συμπτωμάτων γίνεται με τη γαστροσκόπηση.