Κοιλιοκάκη

Η κοιλιοκάκη είναι μία χρόνια πάθηση του εντέρου, η οποία προκαλείται από ευαισθησία στη γλουτένη, μία πρωτεΐνη που περιέχεται στο σιτάρι, τη σίκαλη, το κριθάρι και τη βρώμη.

Η κοιλιοκάκη θεωρείται αυτοάνοση νόσος, γιατί ο οργανισμός με το ερέθισμα της γλουτένης ενεργοποιεί ανοσολογικούς μηχανισμούς που προκαλούν βλάβη στην εσωτερική επιφάνεια του λεπτού εντέρου, επηρεάζοντας τη σωστή απορρόφηση των θρεπτικών ουσιών, των βιταμινών και των ιχνοστοιχείων.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκη μπορούν να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία μετά την ένταξη της γλουτένης στη δίαιτα. Στη βρεφική ηλικία τα συμπτώματα κοιλιοκάκη εμφανίζονται μετά την εισαγωγή τροφών με γλουτένη, όπως η φαρίν λακτέ, η μπισκοτόκρεμα και τα ζυμαρικά.

Τα συμπτώματα της κοιλιοκάκη είναι διαταραχές των κενώσεων (συχνότερα διαρροϊκές κενώσεις, σπανιότερα δυσκοιλιότητα), ανορεξία, ανεπαρκής πρόσληψη βάρους, «τυμπανισμός» της κοιλιάς, μειωμένη σωματική ανάπτυξη, καθυστέρηση της ήβης, σιδηροπενική αναιμία, κοιλιακά άλγη, οστεοπενία, δερματίτιδα (ερπητοειδή), διαταραχές της συμπεριφοράς, αυξημένα ηπατικά ένζυμα, χρόνια κνιδωτικά εξανθήματα και άλλα.

Η νόσος κοιλιοκάκη επιβεβαιώνεται με γαστροσκόπηση και βιοψία εντέρου, όπου φαίνονται οι χαρακτηριστικές αλλοιώσεις στο βλεννογόνο του λεπτού εντέρου, μεταξύ των οποίων η μερική ή ολική ατροφία των λαχνών.

Για τη διάγνωση της νόσου κοιλιοκάκης είναι επαρκής η αρχική βιοψία του λεπτού εντέρου, εφ' όσον έχει ιστολογικά ευρήματα συμβατά με κοιλιοκάκη.

Η θεραπεία της κοιλιοκάκης είναι η δίαιτα χωρίς γλουτένη εφ' όρου ζωής. Μετά την έναρξη δίαιτας χωρίς γλουτένη, τα κλινικά συμπτώματα υποχωρούν μέσα σε 1-2 εβδομάδες, οι ελλείψεις σε θρεπτικές ουσίες, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία αναπληρώνονται και το σωματικό βάρος επανέρχεται σταδιακά στο φυσιολογικό. Επίσης και το ύψος επανέρχεται στο φυσιολογικό, εφ’ όσον η νόσος κοιλιοκάκη διαγνωσθεί πριν από την εφηβεία.

Η δίαιτα χωρίς γλουτένη πρέπει να είναι αυστηρή και εφ' όρου ζωής. Η λήψη ακόμη και μικρών ποσοτήτων γλουτένης έχει μακροχρόνιες συνέπειες, όπως οστεοπόρωση και κακοήθεια. Η αυστηρή δίαιτα χωρίς γλουτένη μειώνει τον κίνδυνο κακοήθειας στα επίπεδα του γενικού πληθυσμού και εξασφαλίζει την ομαλή αύξηση και ανάπτυξη του ασθενούς.